Att regelbundet rengöra skorna får dem att se bra ut och lukta gott. Här går vi igenom vad du behöver och hur du rengör skorna utan att skada dem.

Vad behöver man?

Man vill ju gärna ta på sig sina nya skor så fort man införskaffat dem och gå ut i världen. Men där väntar lera, fläckar, smuts och allt hemskt som drabbar våra skor. Man måste regelbundet rengöra skorna så att det ska se ut som nya och för detta behöver man:

  • Diskmedel
  • Bikarbonat
  • Läderbalsam (om man vill)
  • Vitvinsvinäger (om man vill)
  • Skoborste
  • Tandborste
  • Mjuk och ren trasa
  • Mockaborste (om man vill)

Rengör dina skor: steg för steg

Det är viktigt att man sköter och rengör skorna ordentligt. Innan man ens börjar med att rengöra dem bör man sätta i skoblock eller fylla upp med tidningspapper, det är viktigt så att det inte tappar formen. Sen kan du sätta igång:

Använd en torr borste – Ta bort smuts från yttersulan, mellansulan och ovandelen med en mjuk, torr skoborste. Ingen skoborste? Gamla tandborstar fungerar lika bra.

Förbered en mild tvållösning – Häll lite tvättpulver eller milt rengöringsmedel i varmt vatten och rör om.För ljusa och vita skor kan du även blanda bikarbonat och vatten i lika stora proportioner för att få ett effektivt tvättmedel.

Handtvätta snören – Ta bort snören och tvätta med mild tvållösning. Skrubba skosnörena, skölj och torka med en mjuk trasa.

Tvätta sulor – Häll en mild tvållösning på en mjuk borste, tandborste eller disktrasa. Rengör yttersulan och mellansulan noga och se till att du inte missar några delar. Torka av sulan med en mjuk trasa.

Obs! Om innersulorna behöver rengöras, ta bort dem innan du tvättar dem med en tvållösning. Låt det sedan torka helt innan du sätter på dig skorna igen.

Tvätta och torka av ovandelarna – Sedan skall du rengöra ovandelarna med tvållösningen och en mjuk borste (tandborste eller mjuk fuktad trasa funkar också). Ta god tid och gnugga inte allt för hårt.

När du känner dig nöjd med skornas nya utseende, tar du en mikrofiberduk eller en mjuk trasa och suger upp så mycket som möjligt av tvållösningen. Upprepa om det krävs. Skrubba inte skorna med trasan, det räcker med ett lätt tryck. Att skrubba skorna med trasan gör att de slits.

Lufttorka – Lufttorka skorna i rumstemperatur. Låt de torka helt och hållet innan du använder dem.

PS. Finns fler guider om att rengöra skor, läs https://www.skolyx.se/content/28-rengoering-av-skor från Experterna från Skolyx!